DOLAR 16,1927 0.66%
EURO 17,3512 0.17%
ALTIN 966,350,03
BITCOIN 4835382,94%
Adıyaman
20°

AÇIK

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Adıyaman peyniri ulusal arenaya çıktı

Adıyaman peyniri ulusal arenaya çıktı

ABONE OL
30 Mart 2022 19:41
Adıyaman peyniri ulusal arenaya çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Reklam

Adıyaman’dan doğan dünya lezzeti

 

Tamamen doğal yöntemlerle hazırlanan Adıyaman’ın özel köy peyniri kızartmalık enfes tadı ve özel peynir çeşitleri ile “GURMEZAR” markası ilk defa 2.İstanbul Peynir Fuarı’nda görücüye çıktı.

 

 

İlki 2019 yılında Ulusal Peynir Festivali olarak gerçekleştirilen “2. İstanbul Peynir Fuarı” ve yine ilki bu sene gerçekleştirilen İstanbul’un ulusal çapta ilk zeytin festivali olan “1. İstanbul Zeytin Festivali” Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Türkiye’nin dört bir yanından onlarca peynir çeşidi ile uluslararası ödüllü zeytinyağları 2. İstanbul Peynir Fuarı ve 1. İstanbul Zeytin Festivali, Yenikapı’da yoğun ilgi gördü. Mağaralarda üretilen obruk peynirinden, Adıyaman’ın en lezzetli peynirine kadar çeşitli zeytinler fuara özel fiyatlarıyla vatandaşı cezbetti.

 

Medeniyetler beşiği Adıyaman’ın “ Gurmezar” peyniri, Varto’nun keçi peyniri, Dicle’nin obruk peyniri, Yozgat’ın çanak peyniri gibi Türkiye’de üretilen 193 çeşit peynir bu fuarda yerini aldı. Ulusal peynir firmaları, yeni ürünlerini ilk kez bu festivalde beğeniye sundu. Fuara katılan firmalar ürünlerini indirimli fiyatlarla tüketiciyle buluşturdu. İndirimli satış stantlarından maliyet fiyatına peynir, zeytin ve zeytinyağı satın alan vatandaşlar fuara yoğun ilgi gösterdi. Festivalde kendi peynirini kendisi yapmak isteyenler de unutulmadı. İsteyen vatandaşlar ücretsiz workshoplara katılarak peynir yapmayı öğrendi.

 

Sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan, 200 çeşidiyle dünyanın en zengin peynir kültürlerinden birine sahip olan Türkiye’nin peynir çeşitliliğinin ülkemizde ve dünyada tanıtılmasına vesile olarak, sektörün üretim ve satışlarının katlanarak artması ve dünyada hak ettiği yeri alması ana hedefimizdir.

 

İlkini 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin ilk Ulusal Peynir Festivalini 200’ü aşkın katılımcı firma, 50.000‘in üzerinde profesyonel ve genel ziyaretçi, Ticaret Borsaları, Sanayi Odaları ve Kalkınma Ajanslarının katılımıyla gerçekleştirdik.

 

Türkiye’nin dört bir yayından gelen yüzlerce peynir 2. İstanbul Peynir Fuarı’nda toplandı. Türk mutfağının önemli besin kaynaklarından yüzlerce peynirin arasında, sırrı sadece üretildiği bölgede gizli olanlar da vardı.

Dünyanın en zengin Peynir çeşitliliğine sahip olan Türkiye’de üretilen 193 çeşit peynir, ulusal firmalar tarafından İstanbul Yenikapı’da tanıtıldı. Yüzlerce ürün arasında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretini alanlar da vardı.

HELLİM GİBİ KIZARTILARAK YENİLSE DE ADIYAMAN’IN PEYNİRİ BİRAZ DAHA FARKLI

”Ürettiğimiz peynir yöresel bir peynirdir. Geleneksel olarak bölgemizin kadınları el emeği göz nuru ile üretiyor. Bu peynirin içerisinde Sabriye hanımın, Fatma teyzenin el emeği var” diyen Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Gani Bereket anlatıyor iki peynir arasındaki farkı:

”Hellim’den farkı, daha yumuşak ve daha az tuzludur. Hellim kızartıldıktan kısa süre sonra kurur. Bu ürünümüzde kuruma uzun süre sonrasında oluyor. Güzel bir ayar tutturduk ve kızartıldıktan uzun süre sonra da yumuşak kalabiliyor”

Coğrafi işaretle ilgili Adıyaman Belediyesi ve Ticaret Borsasının gerekli müracaatları yapması bekleniyor. Tescil süresinin başlamasıyla birlikte Adıyamanlılar kısa sürede coğrafi işaretin çıkmasını bekliyor.

 

 

ATSO MECLİS BAŞKANI GANİ BEREKET GURMEZAR’I ANLATTI

 

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Gani Bereket, Adıyaman markasıyla ilk defa peynir fuarına katıldıklarını belirterek, “ Çok güzle ve verimli geçti. Adıyaman peyniri normal şartlarda ülkemizin bütün yörelerinde tüketilen bir üründür. Ancak pazardaki yeri yok denecek kadar az. Zaten marka değeri yoktu.

 

İnşallah “GURMEZAR” markasıyla biz Adıyaman peynirini ulusal arenaya çıkarmış bulunuyoruz. İstanbulluların özellikle çok fazla dikkatini çekti. Dolayısıyla çok güzel geri dönüşler var. Umarım pazara da çok iyi bir şekilde yansıyacak. Adıyaman peynirini bizlerde yapacağımız çalışmalarla ulusal alandan uluslararası piyasada yer almasını çok istiyoruz.

HEDEF İHRACAT

Ulusal piyasada Adıyaman peynirinin yer aldığını belirten Bereket, “Bundan sonraki hedefimiz ihracat yapmak olacaktır. Şuan için her şey yolunda gidiyor. Umarım istediğimiz üretim miktarını yakalarız. Bu üretim miktarından sonra da yurt dışında Pazar arayışlarına başlayacağız. Çünkü doğru ürün olduğuna inanıyoruz. Doğru ürün, doğru lezzet, doğru tat hemen hemen bütün insanların beğeneceği lezzet. İnşallah hem Adıyaman’ı hem de kendi markamızı tanıtmak için elimizden geleni yapacağız.

 

COĞRAFİ İŞARET

Bundan sonraki sürecimiz Adıyaman peynirine coğrafi işaret aldırmak olacaktır. Coğrafi işaret aldığımızda çok daha büyün arenalarda hedefimizi biraz da artmış olacak. Ülkemizde peynirle anılan şehir ve ilçelere birde Adıyaman’ı ekleyeceğiz.” Dedi.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.